dinsdag 1 januari 2013

1Jan13  De Traditie van de Appelflappen...

Traditioneel wordt in onze familie zelf appelflappen gebakken.. mijn oma deed het al.. mijn moeder... en  ik doe het dus ook..... zelfs nu alle kinderen het huis uit zijn vragen diegene die dichtbij wonen toch nog om appelflappen.. dus sta ik op oudjaarsdag zo,n 2,5 uur in de keuken.

Voor hun en ieder ander die nog wilt weten hoe je zelf appelflappen met een gat bakt, hier ons recept.

Nodig voor ong 100 appelflappen: 
-  Goudrenetten, uit een flinke goudrenet haal je 5a6 plakken, dus zelf even tellen..
-  Zonnebloemolie... geen frituurolie of sla olie! ...en een frituurpan
-  Zelfrijzend bakmeel 2 pakken en een grote pan/kom
- 1,5liter volle melk
- 3 a 4 eieren
- een eetlepel kaneel
-  een appelboor en een uitlek-zeef met keukenpapier

- maak een deeg door de 2 pakken zelfrijzend bakmeel in een pan te doen en de melk er door te roeren met een garde
- voeg de eieren en kaneel erdoor
- je deeg moet "yoghurt-dik" zijn
- haal met de appelboor het klokhuis uit een appel, schil de appel en snij het in niet te dikke plakken
 - leg je plakken in het deeg
 - verwarm de olie
 - haal met een vleesvork een appelschijf uit het deeg en laat het teveel aan deeg eraf lopen.. doe de schijf in de hete olie
- leg zoveel schijven in je olie dat ze wel nog kunnen "zwemmen"
- als ze aan 2 kanten goudbruin haal je ze uit de olie [ schuimspaan en het netje ophalen]
- laat ze uitlekken in je zeef met keuken papier
- ondertussen maakte al weer de volgende appels klaar.. als een continue gebeuren
- voordat de 2e serie klaar is leg je de vorige op een schaal

Zoals je ziet niet echt moeilijk: boren, schillen, snijden, in het deeg, bakken.
 De clou zit hem in het soort appels, soort olie, volle melk en kaneel.

Verder is het gewoon gezonder dan de appelbeignets uit de winkel: minder deeg en helemaal geen suiker!
Van het restant van het deeg bak ik nog pannenkoeken met rozijnen.

Traditioneel luister ik op de 1e dag van het nieuwe jaar  naar het Nieuwjaarsconcert uit Wenen en straks naar het schansspringen uit Garmisch - Partenkirchen en de dan nog overgebleven appelflappen zijn nu nog lekkerder!!!

Ik wens iedereen een gezond, voorspoedig en creatief 2013 toe
















1 opmerking:

  1. Bedankt voor de goede uitleg, zolang je ze nog maar een jaar om 40 zelf maakt ;)

    Eric

    BeantwoordenVerwijderen