donderdag 10 januari 2013

11Jan13  Beeld van vandaag ...Puzzelen

Een van de dingen van het leven die je eigenlijk niet erg in de gaten hebt is dat je op de een of andere manier "aan het puzzelen" bent.. of dit nu het oplossen van een probleem is... keuzes maakt.... hoe je financieel rond komt... hoe relaties in elkaar... je huiswerk maakt.. een recept leest.. of de gebruiksaanwijzing van een nieuw apparaat...of gewoon voor de lol raadseltjes op lost.. puzzelen loopt als een rode draad door het leven...

Ook zijn er vele soorten boekjes  met puzzel-spelletjes... ook voor kinderen om de geest te prikkelen en een beroep te doen op de mogelijkheden en kennis die je al hebt of om dit te leren....zweedse puzzel, cryptogram, tien voor taal, arukone, sudoku, cijfercode, doorlopers, legpuzzel, woordzoeker, doolhof, een "margriet", kruiswoord, blokpaspuzzel, cijferkruiswoord, kennisquiz puzzels voor aardrijkskunde/ geschiedenis/ cultuur/ muziek etc..en nog vele soorten meer in verschillende moeilijkheids graden.
Daarom zijn "spelletjes" op de tv vaak zo in trek. denk maar bv aan Lingo, Tien voor taal, 2 voor 12, ik hou van Holland.. steeds weer mag je afvragen "hoe was het ook alweer/ hoe heet het?"

Als hulp bestaan er dus ook weer boeken zoals je op deze foto ziet..een encyclopedie voor puzzelaars.
Dit boek kwam via het nalatenschap van mijn schoonmoeder bij ons in huis...en is door haar voor 1 gulden gekocht op een braderie in de Achterhoek.. ik zie haar nog tot op hoge leeftijd puzzels invullen  "gewoon om  helder te blijven" zoals ze zelf zei.
Ik denk dat als je leert "spelletjes en puzzels" op te lossen, dat je helpt om later problemen op te lossen [kennis, vaardigheid, overzicht, kanten bezien, hulp vragen enz]  en dat als je nog ouder wordt je geest helder helpt blijven :-)

Dit boek is eigenlijk "antiek" het is uit 1983 dus al 30 jaar oud maar kan nog steeds gebruikt worden  en zo'n boek naast je stoel is toch makkelijker dan een woord opzoeken via internet ;-)
En ik zit nu met het dilemma  "zal ik dit boek bewaren/weggooien of er iets "creatiefs"meedoen " ;-)





Geen opmerkingen:

Een reactie posten