maandag 14 april 2014

14Apr14 Beeld van vandaag:  Stof tot nadenken.......Wat hebben de Oude Kerk, Verhalen en Borduren met elkaar te maken...??

De 118 stoelen van de Oude kerk in Amstrdam zijn toe aan een nieuwe bekleding.... de kerk ligt middenin het Wallengebied van Amsterdam.
Sara Vrugt heeft de nieuwe bekleding ontworpen.... het dessin is ontworpen op basis van verzamelde verhalen, mythes en anekdotes van buurtbewoners en kerkgemeente die aan de kerk, het Wallen gebied of de stad verbonden zijn.
Anna Enquist heeft vanuit deze verhalen een gedicht gemaakt van 118 woorden

Voor elke stoel heeft Sara Vrugt een textielontwerp gemaakt waarin een woord en een symbool van het verhaal verwerkt is.
Op deze ontwerpen wordt nu onder haar bezielde leiding door borduursters borduurwerk toegevoegd.

Als alle stoelen klaar zijn vormt elke stoel een puzzelstukje dat op zichzelf staat, maar dat vooral een onderdeel is van een groter geheel.
De stoelen blijven in gebruik in de kerk en kunnen door hun opstelling steeds nieuwe zinnen vormen. zoals bv de koelkast poëzie en de gevonden woorden poëzie.

Het toevoegen van het borduurwerk kan door het publiek gevolgd worden:
In April en Mei elke woensdag en vrijdag van 11-17 uur en zondags van 13-17 uur  kan je binnen lopen in het kerk-atelier van de Oude Kerk... waar je dan de borduursters aan het werk ziet.

Tijdens de borduurperiode zijn er ook lezingen door Els de Baan, Hinke Schreuders, Ton of Holland, Desiree Hammen en Sara Vrugt op zondagmiddag over textiel.

Een van de borduursters ben ik... na een introductie dag heb ik me aangemeld en geoefend met de  borduurtechniek: het maken van kettingsteken met een soort haaknaald... het heeft heel wat tijd gekost voordat ik de techniek onder de knie kreeg, maar nu heb ik er alle vertrouwen in.
We mochten zelf een woord uitkiezen en zijn redelijk vrij in het kleurgebruik van het garen en wat we er aan toe willen voegen.. dat maakt dat ook in het borduurwerk een grote variëteit is.

Het woord dat ik heb uitgezocht is TROOST.
Ik vind de kerk [en elk soort gebeds/meditatie-plaats] een plek waar troost gevonden kan worden... ook in het maken van verhalen wordt troost gevonden, dat deze stoelen ook in de toekomst weer een plek zijn om troost te vinden en het is een troostrijke gedachte dat ik door oefenen de techniek van borduren onder de knie krijg en nooit te oud om iets nieuws te leren ;-)...

De eindpresentatie van deze stoelen en overdracht aan de Oude Kerk is op Zondag 22 Juni 2014 van 13-15 uur.
Meer info vind je op de sites van Sara Vrugt, .. van de Oude Kerk Amsterdam en onder de noemer "stof tot nadenken".

de stoelbekleding die door mij geborduurd word, stoel no47 en verbonden aan verhaal no47

de borduur-techniek die toegepast moet worden

de ontwerpmuur in het atelier van d Oude Kerk


de woorden door Anna Enquist samengevoegd vanuit de verhalen van buurtbewoners verbonden aan een stoel/ ontwerp


het oefenen van de borduurtechniek..


het proces van de nieuwe stoel-bekleding


info-tekst

Geen opmerkingen:

Een reactie posten