woensdag 11 september 2013

11sept13 Beeld van vandaag: Ontdek je stad.. dl 3

Lijstje gemaakt en onderzoek gedaan??? [ zie de 2 vorige blogs].
Tijd om echt op pad te gaan.
Kies uit je lijst een straat die je aanspreekt/ nieuwsgierig heeft gemaakt, stel je voor hoe deze straat eruit zou kunnen zien...schrijf dit alvast in je opschrijfboekje die je meeneemt om onderweg al aantekeningen en schetsjes  te kunnen maken .... en ga er naar toe.
Ga in het begin van de straat staan en maak een foto van de hele straat, loop door deze straat helemaal naar het einde.

Kijk onderwijl naar hoe deze straat is opgebouwd, welk soort huizen, straatmeubilair, winkels, bedrijven, mensen, verkeer, natuur/bomen/perkjes/tuinen, horeca, enz.
Wat is je indruk> rustig, rumoerig, chic, rommelig, divers, gezellig, verrassend, tegenvallend, spreekt het je aan, is er veel of weinig aktiviteit oid.
Is dit wat je verwachtte of is het compleet anders.

Let op kleine dingen als gevelstenen, graffiti, deuren, reclame, bankjes, afval, fietsen, auto,s/verkeer, bloembakken, stoep, verlichting, hoeveel huisnummers zijn, wordt er op straat gewerkt/bouwvakkers  enz.

Wat voor een soort straat is het: een winkelstraat, een woonstraat, een kantorengebied, een hofje, een plein...een "gemengde" straat met bv huizen, winkels, kantoren, markt, plein, galerie, een "achteraf" museum, horeca enz.
Als er winkeltjes en of bedrijven in de straat zijn bezoek ze dan... en als je durft vraag dan aan iemand uit zo,n winkel/ bedrijf wat de straat voor hem/ haar betekend.

Ik ga soms gewoon een bedrijf binnen en zeg dat ik zomaar in deze straat kwam en wil weten wat men er zoal doet of dat de naam van het bedrijf me nieuwsgierig maakte en of ze me willen vertellen wat zij doen... ik heb nog nooit een negatieve reactie gehad, meestal was men verrast... het hoeft ook niet lang te duren gewoon een paar minuten.
Als je wilt kan je ook "turfen": zoveel huizen, horeca, winkels, bedrijven enz vooral met kinderen maak je hiermee speelser.

Hier een idee die ik in de vakantie in een krant gelezen heb...[die ik niet meer heb,was in de trein, en weet ook niet in welke stad het gedaan is, maar wat me dus wel is bijgebleven].
-- vraag aan diegene in een winkel/ bedrijf of gewoon op straat wat hij of zij nog meer kan /doet dan alleen zijn werk....een hobby.. een sport... een zorg voor.....,....een taal... een muziekinstrument... inzetten voor de gemeenschap....een studie....
Het bleek dat mensen  buiten hun werk om veel meer kwaliteiten/kennis en expertise hebben dan door hun werk zichtbaar is = dus de onzichtbare kennis en kunnen van de samenleving.
[De vraag kan zijn : wat kan/doet u nog meer behalve uw werk] 

En als je dan aan het eind van de straat bent en daar van alles gezien en gedaan hebt... draai je om en maak weer een foto...is je beeld verandert nu je op het einde bent?

Maak een journalpagina van deze reis....met tekst/tekeningetjes, bonnetje van een kop koffie, een business kaartje, blaadje van een boom enz.

En als je wilt kan je dit natuurlijk met meer straten uit je lijstje doen
Veel plezier op je ontdekkingsreis in je eigen stad.

En misschien kan je dit totale idee met aanpassingen gebruiken in je werk/ buurt/ met kinderen/ wijkprogramma's/je eigen straat/ als uitje met vrienden[innen]  enz.

wordt vervolgt







Geen opmerkingen:

Een reactie posten