zondag 24 augustus 2014

24aug14 Beeld van vandaag : Kijken als Calder ...

Gisteren was er olv Loret Karman een workshop "Kijken als Calder... " in het Rijksmuseum van Amsterdam.
Alexander Calder leefde van 1898 tot 1976, hij kwam uit een kunstenaarsfamilie, maar ging zelf eerst werktuigbouwkunde studeren voordat hij  zich ontwikkelde als kunstenaar.
Deze achtergrond is duidelijk te zien in zijn werk, de constructies doen denken aan brug-, weg- en scheepsbouw.. grote stalen "balken" en verbindingsstukken dienen als basis voor zijn "mobiles"... in perfecte balans bewegend op de wind.
Calder werkte met 5 kleuren nl: rood, geel, blauw, zwart en wit.
Tot 5 oktober zijn 15 van zijn werken te zien in en buiten in de tuinen van het Rijksmuseum Amsterdam.
 [Meer over hem en zijn werk vind je natuurlijk op wikipedia, Pinterest en internet]

In tegenstelling tot wat wij meestal als beeld van Mobiles hebben, nl hangende objecten bv aan boom, plafond of kinderbedje... zijn de mobiles van Calder meestal gebouwd op een sculptuur van ijzer waardoor ze vrij in een ruimte kunnen staan.
Wat ik jammer vind is dat het effect van zijn sculpturen wegvalt tegen de achtergronden van het museum en tuin... ze staan te weinig "ruimtelijk" waardoor er ook bijna geen schaduw effect op de grond gezien kan worden en dat is wat ik zelf nog interessanter had gevonden...bv er staat een groot werk in de tuin vlak bij de fonteinen... alleen vanaf de museumkant kan je het werk ook in de lucht zien bewegen, maar door het tegenlicht zie je bijna niet de kleuren... maar vanaf het plein gezien valt het beeld en kleuren totaal weg tegen de muur van het museum.
Voor de workshop moesten wijzelf een aantal organische figuren  maken en verzamelen.
Daarover in mijn volgende blog, hier eerst een impressie van het werk/ tentoonstelling van Calder.










Geen opmerkingen:

Een reactie posten