maandag 31 augustus 2015

31aug15 Beeld van vandaag: Ei-Tempera leren maken in de Teekenschool van het Rijksmuseum.
Wow super verf!

De Teekenschool had gisteren tijdens de Uitmarkt een open dag en je kon workshops volgen .... ik heb er 2 gedaan met technieken die ik nog niet kende.
Vandaag Ei-tempera verf maken.

Nodig: een glasplaat, een pipet, een spatel, een glazen draaistamper [vijzel], keukenpapier, 2 kommetjes, een klein bakje water en natuurlijk een ei en kleurpigment.

Breek voorzichtig het ei en vang de dooier op in je hand, laat het eiwit tussen je vingers wegglijden in een bakje, breng de dooier voorzichtig over in je andere hand, droog je 1e hand en doe dit een aantal keren, net zolang tot je merkt dat het eiwit weg is, haal eventueel ook de streng weg.
Nu heb je alleen nog de dooier, die zit in een "zakje"[vlies], pak dit voorzichtig vast tussen 2 vingers en prik het door boven een bakje... het eigeel loopt nu weg en dit ga je gebruiken ... het kan zijn dat het al eerder is gescheurd dus zorg dat je bakje vlakbij staat.
Leg een flinke theelepel pigment in een bergje op je glasplaat en maak er bovenin een gaatje in [vulkaantje]... druppel met je pipet er wat water op en meng alles met je glazen draaistampertje, niet met veel water beginnen maar druppelsgewijs toevoegen tot het mengsel tandpastadik is... zorg dat al je pigment vermengt wordt ...voeg nu wat eigeel toe en blijf het goed mengen.
Breng je mengsel over in een houdbaarheidsbakje met deksel.
Ei-tempera is bewerkt houdbaar, maak dus niet teveel aan.
Wil je het langer bewaren meng het dan met gedestilleerd water, wijn of bier ... of leg een laagje gedestilleerd water boven op je verf voordat je het potje sluit.

Ei-tempera wordt veel op hout gebruikt maar wij deden het gisteren natuurlijk gewoon op goed papier en wow wat een heerlijk verf om mee te schilderen ... je kan het zowel dik als dun gebruiken .. mee schrijven en transparantie met vele kleurlagen.
Echt een nieuwe ervaring ... and I love it!
Op dit probeersel zie je dat met slechts 3 kleuren vele kleuren gemaakt zijn.Geen opmerkingen:

Een reactie posten