donderdag 27 augustus 2015

27aug15 Beeld van vandaag: Tekenen [en inspiraties] a la Escher

Net terug van een intensieve 5 daagse tekencursus in de gedachtegang van Escher in de Kolam in Zutphen van Lisa Borstlap.
Cursussen bij Lisa zijn altijd een intensieve ervaringen waar je heel veel voorbeelden en inspiratie krijgt en thuiskomt met een bak [map vol] aan ideeën om zelf uit te werken of door te geven in je lessen.
Een werk afmaken is er meestal niet bij maar je gaat wel naar huis met veel werk waar aan je thuis in alle rust kunt verwerken... en het is een grote inspiratie voor als je lesgeeft.
Altijd zit er er een flinke werkmap bij met voorbeelden en variaties.

Van Escher kennen we eigenlijk alleen de "onmogelijke figuren en situaties" in houtsnedes.
Maar hij was ook geïnspireerd door islamitische kunst, geometrie, isometrie en kristalogie.
Hij was een graficus pursang, werkte met houtsnedes en deed dat zijn hele leven.
Perspectief, ritme en herhaling zijn de hoofdthema's. Natuurlijk maakte hij ook ander werk zoals ex libres en verpakkingspapier patronen oa voor de Bijenkorf, probeerde veel uit op ruitjespapier en maakte tekeningen van zijn omgevingen.
Hoe hij zijn herhalende patronen worden gemaakt door bv uit een vierkantje een vormpje te knippen en deze aan de ander kant er weer aan te plakken.
Wij hebben dit van heel makkelijk naar super moeilijk leren maken, plus een heleboel variaties op een en het zelfde figuurtje.
De poezen en vissen zijn uit een zelfde sjabloon gemaakt nl een vierkantje, uit de bovenkant een ronding knippen en deze aan de onderkant eraan plakken ... dan heb je een basisvorm.
Bij de kippen heb ik linksonder een snavel geknipt en deze rechtsboven er weer aan geplakt... de rest is dan natuurlijk mijn tekenwerk.
Het "wiebelwerk" is gemaakt van 4 sjablonen: vierkant, ruit en 2 golflijnen.
Met alleen het vierkant en de ruit zijn talloze variaties te bedenken... veel is gewoon uitproberen, ontdekken en experimenteren.

2 opmerkingen:

  1. Ziet er gaaf uit. Topcursus geweest denk ik
    Groetjes Carla

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel gaaf Laura! Dat is vast heerlijk genueten geweest!

    BeantwoordenVerwijderen