dinsdag 30 april 2013

30Apr13 Laatste Koninginnedag.....

Vandaag begon de dag niet traditioneel.. normaal gesproken zouden Fred en ik eerst richting Beethovenstraat gaan om de vrijmarkt te bezoeken.. dat doen we al sinds we hier wonen.. eerst met de kinderen en nu nog samen.. na een uurtje zijn we thuis voor koffie, ontbijt en tompoes.. dan gaan we onze eigen weg.. heel verschillend maar ik ga meestal naar het Vondelpark want daar is dan kindermarkt  en later nog de stad in.
Vandaag is anders omdat we een troonswisseling krijgen.. gisteren ben ik nog even de stad in geweest.. het was druk maar viel mee.
Vandaag gaat Fred als vrijwilliger meehelpen om alles in goede banen te leiden dus die ging vroeg de deur uit... en ik ga toch maar eerst alles op de TV bekijken en dat geeft me gelegenheid om een blog te maken.
 Hierbij nog wat sfeerplaatjes van gisteren.

 achterkant van het paleis op de dam.. waar mensen in en uit lopen om te oefenen voor morgen

 Koningdkroon boven op de Bijenkorf

 Ik hoop werkelijk dat die zwarte hekken morgen weg zijn want anders kan je niets zien van de loper en baldakijn
 Pers uit de hele wereld hebben een eigen podium


 De laatste oranje inkopen doen..


 DE reclame doet mee...


en natuurlijk ook je paard...

zondag 28 april 2013

28apr13 Beeld van vandaag: Waar is er een feestje....

De stad [en het land] maakt zich op om feest te vieren... afscheid van Koningin Beatrix.... de laatste Koninginnedag op 30april en de verwelkoming van de nieuwe Koning Willem- Alexander en daarmee in de toekomst op 27 april een Koningsdag... zal net zo leuk worden als Koninginnedag hoor want een feestje laten we ons niet ontnemen.

Kinderen hebben van de week een speeldag gehad, volwassenen werken hard om alles in goede banen te leiden.. de stad te versieren en allerhande souvenirs maken ... iedereen wilt er een graantje van meepikken.. ik vind het niet erg hoor.....het is ook een soort saamhorigheid....ik verheug me op de vrijmarkt.... de feestelijke stemming.. de muziek...

De overheersende kleur is Oranje...vlaggen, banners, ballonnen, de tram heeft vlaggetjes, bloemen vooral tulpen, tompoezen, oranje soep, wuppies en nog veeel meer....
Nee ik zal me niet in de allergrootste drukte wagen op de DAM maar de TV is een goed alternatief en op het Museumplein zullen grote schermen zijn.

Je voelt de verwachting al in de stad en als je niet van drukte houdt dan moet je maandag en dinsdag hier in Amsterdam niet zijn...laat vooral daar waar je ook bent iedereen zorgen dat het een fijn feest wordt.














zaterdag 27 april 2013

27apr13 Beeld van Vandaag: Boijmans van Beuningen Museum en Kunsthal Rotterdam

In het Boijmans van Beuningen Museum in Rotterdam is nog tot 20 mei de tentoonstelling "Handmade" met 7 invalshoeken en cliche's over ambacht: Virtuoos, Kunst, Eerlijk, Uniek, Traditie Vakmanschap en Huisvlijt.
Een heerlijke tentoonstelling waarin je ziet hoe de diverse invalshoeken als creativiteit, vakmanschap en kunst elkaar "bestuiven" en waarom het jammer is als we de ene meer nadruk geven dan de andere.
Een mooie overzichtelijke tentoonstelling en de moeite waard om te bezoeken.
Helaas zijn de meeste van mijn foto's van te slechte kwaliteit om veel te laten zien.

Daarna nog rondgedwaald door het museum zelf, ik was er nog nooit geweest .... ik merk nu ook dat mijn belangstelling meer op vormgeving, design en moderne kunst ligt en minder op  de "oude" kunst... daarvan denk ik soms "ik heb het al zo vaak gezien... ik wil nieuwe dingen zien".

De Kunsthal ligt er vlakbij... de weg er naar toe is interessant met mooie gebroken blauwe steentjes en uitzicht ;-)
In de Kunsthal is de tentoonstelling The Fashion World of Jean Paul Gaultier.. een prachtige tentoonstelling maar je moet er op een rustig moment heengaan.. het is er donker, warm, smalle ruimtes en omdat het ook nog druk was kreeg ik een claustrofobisch gevoel [en merkte dat meerdere mensen daar last van hadden].. de film over hem in een ander ruimte maakte mij duidelijk waarom  hij een ontwerper is waar ik van hou  en zijn prachtige creaties zijn werkelijk "amazing".. dus hou je van mode ga dan zeker kijken.
Tot slot daar nog de werk van Jan Montijn gezien ..stil ingetogen etswerk.











vrijdag 26 april 2013

26apr13 Beeld van vandaag: Nieuw Blog Digitale Bibliotheek

Ik heb veel materiaal dat eigenlijk weg kan, maar misschien voor anderen nog inspiratie kan geven en soms gewoon omdat ik het eigenlijk [nog] niet weg kan doen.

Daarom heb ik een nieuw blog aangemaakt: Mijn Digitale Bibliotheek. 
www.lauradix.blogspot.com

Het zal echt divers zijn van: kunst, cultuur, flora, fauna, creatief, folklore en nog veel meer.

Een boekje uit 1993 van Milner kaas met daarin 12 fietsroutes in Nederland is mijn1e blogbijdrage... voordat het weggegooid werd heb ik de routeplaatjes eruit gehaald.... ergens zag ik "you are here" en hierop voortbordurend ontstond een nieuwe Journalpagina.





donderdag 25 april 2013

25Apr13 Beeld van vandaag: Dagje Breda Museum en Moti

Gisteren ben ik naar Breda geweest om enkele tentoonstellingen te bekijken in Het Breda's Museum en het Grafisch Museum Moti.
In beide musea zijn  op dit moment Textiel tentoonstellingen.

In het Breda's museum zelfs met 3 items:
- European Art Quilts VII...
- Vilt en papierwerk van  Miek Vlamings en
- Gehaakte mensfiguren van Johann Schweizer

 Altijd heerlijk om  rond te dwalen en te zien wat er zoal gemaakt wordt.. me verbazen, verwonderen en waardering hebben.. maar ook vragen... is dit "kunst"?.... waar ligt de grens tussen Quilt en Textile Art??.....

In Het Grafisch Museum MOTI de  "Grafische Couture"  Tentoonstelling over de rol van de grafische ontwerpers in patroon en design in kleding als visuele communicatie, total look en merkimago.
Een heel andere benadering van textiel dan in het Breda's Museum en ik hou er wel van... vooral ook de nieuwste textiel technologieën.

In een ander gedeelte is er nog een tentoonstelling over protestkunst uit de jaren 70.. toen hadden we nog geen mobiel....zo herkenbaar... het Museumplein vol protesteerders.

Hier een kleine selectie van de foto's die ik maakte.






 ook de teksten op de muur vond ik fascinerend.. eerst denk je dat er al alleen merknamen staan.. maar dat is niet zo....












woensdag 24 april 2013

24Apr13 Beeld van Vandaag: Miao naaigaren boekje {Zhen Xian Bao}

Op de workshop Miao borduurwerk bij Mieke Gorter in Amstelveen maakte ik kennis met Miao naaiboekjes: dit zijn mapjes van de moerbeiboombast-papier in meerdere lagen waarin garen, draad  kleine werkjes enz. worden bewaard en makkelijk mee te nemen is.
Ik kon niet op de workshop zijn waarin dit geleerd werd maar ik heb wel foto's kunnen maken van samplers die Mieke heeft meegenomen uit China en een schema voorbeeld in een boek gevonden.

Naar aanleiding daarvan heb ik zelf geprobeerd een boekje te maken.. een "prototype" van bruin pakpapier en hier is het resultaat... ik weet nu tenminste hoe het in elkaar zit en kan dat dus gebruiken om eens een mooiere te maken.. en natuurlijk toch ook nog een workshop volgen.
Het heeft in totaal 13 compartimenten en is gesloten 20x12cm.

 1e openslag met 8 kleine compartimenten

 2e en 3e openslag
 4e openslag


compartimenten dicht

  alle kleine compartimenten kunnen open

 deze 2 fotos: originele Zhen Xian Bao van de Miao's in China